۹ مورد از انواع بیماری های شانه | پزشک درمانگر بیماری شانه کیست؟

بیماری های شانه انواع مختلفی دارند که میتواند منجر به محدودیت حرکتی و یا توقف کامل دست گردد. انواع بیماری های شانه که در مرحله حاد قرار دارند، توسط متخصصین و جراحان فوق تخصص شانه که تخصص کافی در این زمینه دارند، درمان می شوند. انواع بیماری های شانه می تواند به دلایل و عوامل محیطی و برخوردها و تصادفات و یا فشارهای بیش از حد به شانه بوجود آیند.
پاکست انواع بیماری های شانه
فهرست مطالب
Table of Contents
شناخت انواع بیماری های شانه
بیماری های شانه موارد متعدد اما معینی می باشند که با کسب اندکی دانش در خصوص این عارضه ها به راحتی می توان به محض بروز، آنها را تشخیص داد که درد مربوط به کدام قسمت و ناحیه از شانه می باشد و برای درمان به چه پزشکی متخصصی باید مراجعه کرد. همه این آسیب ها با دردهای کم و بیش همراه خواهند بود و هر کدام به علت های متفاوتی رخ خواهند داد. اما در کل این مشکلات به علت بی ثباتی و صدمات وارده به بافت نرم و یا ساختارهای استخوانی این قسمت از بدن روی خواهند داد. انواع بیماری های شانه عبارتند از:
- فروزن شولدر یا شانه یخ زده و منجمد(کپسولیت چسبنده)
- التهاب و پارگی تاندون های روتاتورکاف
- سندروم گیرافتادگی عضلات سرشانه یا سندروم ایمپمینت
- آرتروز شانه
- دررفتگی مکرر شانه
- پارگی غضروف مفصلی یا پارگی لابروم شانه
- تاندونیت شانه
- بورسیت شانه
- انواع شکستگی های شانه
بسیاری از افراد زمانی که با بیماری های شانه درگیر می شوند تصور می کنند که باید نزد متخصص دست ویزیت و معاینه شوند. در حالی که این تصور کاملا اشتباه است. زیرا از نظر پزشکی دست و شانه دو قسمت مجزا می باشند که بیماری هر کدام توسط پزشک متخصص مربوط به خود معاینه و درمان خواهد شد.
بیماری های شانه زیر نظر کدام پزشکان درمان می شوند؟
به طور کلی و در درجه اول درمان عارضه های مربوط به شانه و به طور کلی بیماری های سطحی شانه زیر نظر پزشکان عمومی ارتوپد انجام میشود. این پزشکان می توانند به راحتی این بیماری ها را تشخیص و درمان کنند. اما در صورتی که مشکل تخصصی باشد و یا اینکه بیمار در وضعیت حاد قرار داشته باشد و نیاز به جراحی شانه باشد، باید به پزشکان متخصص شانه از جمله فوق تخصص شانه و آرنج، جناب آقای دکتر علیرضا فرهمندی مراجعه نمود.
بیماری های شانه خود را چگونه درمان کنیم سنتی یا مدرن و کلینیکی؟
درمان درد شانه از طریق متخصص که معمولاٌ یک جراح ارتوپد است و تخصصش در زمینه معالجه بیماری های شانه و عارضه های این ناحیه از بدن می باشد، در کلینیک های معتبر انجام می شود. این پزشکان متخصص دوره تکمیلی فلوشیپ شانه را طی کرده اند و آموزش های حرفه ای در زمینه تشخیص و درمان و جراحی های مربوط به این قسمت را دیده اند. درمان های حرفه ای شانه که توسط فلوشیب شانه انجام می شود، در ابتدا از طریق روش های بالینی و در ادامه عکسبرداری های ام آر آی یا رادیولوژی و یا رادیوگرافی تشخیص و درمان آن انجام می گردد.
در برخی موارد برخی از افراد، روی به درمان های سنتی و قدیمی می آورند که این نوع درمان ها دیگر منسوخ شده و از نظر علوم پزشکی مدرن، درمان های موثری نیستند. این گونه درمان های سنتی در برخی موارد، ممکن است به شانه بیماران صدمه و آسیب نیز وارد کند.
تفاوت بیماری های شانه با بیماری های دیگر دست
از دید اشخاص عادی، دست از نوک انگشتان تا شانه را شامل می شود.این دسته از افراد بیماری های مربوط به شانه را با بیماری های دست یک نوع می دانند و تصور میکنند که مشکلات و ناراحتی های این قسمت توسط یک جراح و متخصص دست معالجه خواهد شد.
اما این دیدگاه از نظر علم پزشکی و افراد متخصص صد درصد رد شده است زیرا تعریف آنان از آسیب دیدگی های دست شامل آسیب دیدگی مچ و انگشتان و کف دست می باشد بنابراین آسیب های شانه جزء آسیب های دست به حساب نمی آیند. بلکه دردهایی که از قسمت آرنج شروع می شوند و تا کتف ادامه دارند را جزء عارضه و مشکلات شانه به حساب خواهند آورد.
برای درمان بیماری های شانه به کدام دکتر و با چه تخصصی باید مراجعه کنیم؟
برای درمان ابتدایی و اولیه این آسیب ها و هنگامی که پارگی در تاندونها رخ نداده باشد باید به متخصص طب فیزیکی و توانبخشی یا متخصص ورزش مراجعه کرد تا آسیب های حاد در این ناحیه از بدن رفع شود. در صورتی که پارگی نسبی تاندون ها روی داده باشد متخصصان طب فیزیکی می توانند تا حدودی مشکل را درمان کنند اما در حالت های شدیدتر مانند پارگی کامل تاندون ها بیمار باید تحت نظر جراح ارتوپد ،جراحی و درمان شود.
بهترین گزینه برای درمان بیماری های شانه که بر اثر ضربه مستقیم ایجاد شده اند: بهترین گزینه برای درمان عارضه های این قسمت از بدن که بر اثر ضربه مستقیم به آن ایجاد شده اند استفاده از یخ درمانی و ماساژ یخ و همچنین مصرف داروهای ضد التهابی مانند ناپروکسن است.
در صورتی که بعد از طی دوره درمان علائم بهبودی در فرد ظاهر نشود لازم است توسط یک متخصص طب فیزیکی معاینه شود و در صورت نیاز تست نوار عصبی و همچنین ام آر آی دیسک گردن و شانه به صورت همزمان انجام شود تا میزان صدمه و نوع آسیب مشخص شود و برای درمان آن بهترین روش به کار گرفته شود. استفاده از درمان های غیر جراحی مانند لیزر درمانی و طب سوزنی توصیه و پیشنهاد اولیه پزشکان است و استفاده از روش های جراحی در آخرین مرحله و زمانی که بیماری با روش های دیگر درمان نشود قرار دارند.
تاثیر سابقه پزشکی بر تشخیص و درمان بیماری های شانه
اولین گام در تشخیص و ارزیابی این نوع عارضه گرفتن شرح حال توسط پزشک از بیمار می باشد. پزشک از چگونگی و شروع زمان درد و همچنین داشتن سابقه و نحوه درمان در گذشته و حالت های تشدید درد از بیمار سوالاتی خواهد پرسید. شاید پرسیدن این سوالات از نظر بیمار هدر دادن وقت تلقی شوند اما هدف از این سوال و جواب ها تشخیص دقیق نوع بیماری می باشد زیرا سابقه پزشکی بهترین و ارزشمندترین راه برای تشخیص و درمان است.
چه زمانی باید به یک پزشک شانه مراجعه کرد؟
زمانی که دردهای شدید و مداوم را در این قسمت از بدن خود احساس می کنیم که با کوچک ترین حرکتی شدت درد بیشتر میشود و یا به طور مشخص ضربه ای به شانه وارد شده باشد باید فورا به پزشک متخصص یا فوق تخصص مراجعه کنیم.
بیشتر بدانید: بهترین فوق تخصص جراحی آرنج در ایران کیست؟
مهارت های یک پزشک بیماری های شانه
زمانی که بیمار دچار آسیب های استخوانی و یا بافت نرم در این قسمت می شود باید سریعا به پزشک مراجعه کند زیرا اغلب بیماری های این ناحیه حساس می باشند یعنی هر چقدر درمان به تاخیر بیافتد به همان میزان دامنه بیماری وسیع تر خواهد شد. و ممکن است آسیبی که با دارو و توانبخشی قابل درمان باشد با گذشت زمان نیاز مبرم به جراحی پیدا کند.
تشخیص به موقع و همچنین انتخاب بهترین روش درمان درد شانه در برطرف کردن و معالجه این نوع عارضه ها را باید به دست متخصصان باتجربه که در این زمینه سال ها طبابت کرده اند سپرد. کلینیک دکتر فرهمندی یکی از مجهزترین کلینیک های فوق تخصصی در زمینه درمان عارضه های مربوط به شانه می باشد که به کمک جراحان و ارتوپد های مجرب اقدام به درمان از راه های مختلف خواهند کرد.
سوالات متداول
۱٫ درد شانه ناشی از چیست؟
پاسخ: درد شانه میتواند به دلایل مختلفی از جمله التهاب تاندونها (تاندونیت)، پارگی روتاتور کاف، آرتروز شانه، گرفتگی عصبی، یا آسیبدیدگی مفصل شانه ایجاد شود. بیماریهایی مانند شانه یخزده یا التهاب بورس نیز ممکن است عامل درد باشند.
۲٫ شانه یخزده چیست؟
پاسخ: شانه یخزده (Frozen Shoulder) یا کپسولیت چسبنده وضعیتی است که در آن حرکت شانه به شدت محدود میشود و با درد همراه است. علت آن معمولاً التهاب و ضخیم شدن کپسول مفصل شانه است.
۳٫ پارگی روتاتور کاف چگونه تشخیص داده میشود؟
پاسخ: پارگی روتاتور کاف با علائمی مانند درد مداوم، ضعف در بلند کردن بازو و کاهش دامنه حرکتی شانه تشخیص داده میشود. برای تأیید، معمولاً از آزمایشهایی مانند MRI یا سونوگرافی استفاده میشود.
۴٫ آرتروز شانه چه علائمی دارد؟
پاسخ: علائم آرتروز شانه شامل درد، خشکی مفصل، کاهش دامنه حرکتی و صدای تقتق هنگام حرکت دادن شانه است. این بیماری معمولاً در اثر ساییدگی غضروف مفصل ایجاد میشود.
۵٫ درمان شانه یخزده چگونه است؟
پاسخ: درمان شامل فیزیوتراپی، داروهای ضدالتهابی، تزریق استروئید به مفصل و در موارد شدید، جراحی است. معمولاً فیزیوتراپی و تمرینات کششی برای بازیابی دامنه حرکتی مؤثر هستند.
۶٫ آیا درد شانه ممکن است نشانهای از مشکلات قلبی باشد؟
پاسخ: بله، گاهی اوقات درد شانه، بهویژه در سمت چپ، ممکن است نشانهای از مشکلات قلبی مانند حمله قلبی باشد. اگر این درد همراه با علائمی مانند درد قفسه سینه یا تنگی نفس است، باید فوراً به پزشک مراجعه کرد.
۷٫ بورسیت شانه چیست؟
پاسخ: بورسیت شانه التهاب بورس (کیسه کوچک پر از مایع) در شانه است که باعث درد و حساسیت میشود. بورسیت معمولاً در اثر فعالیتهای مکرر یا فشار طولانیمدت ایجاد میشود.
۸٫ چه زمانی برای درمان درد شانه به پزشک مراجعه کنیم؟
پاسخ: اگر درد شانه با درمان خانگی کاهش نیافت یا با ضعف، تورم، تغییر شکل شانه، یا از دست دادن دامنه حرکتی همراه بود، مراجعه به پزشک ضروری است.
۹٫ آیا فیزیوتراپی برای مشکلات و تسکین درد شانه مفید است؟
پاسخ: بله، فیزیوتراپی بخش مهمی از درمان بسیاری از مشکلات شانه است. این درمان شامل تمرینات کششی و تقویتی برای بهبود عملکرد شانه و کاهش درد است.
۱۰٫ چگونه از مشکلات شانه پیشگیری کنیم؟
پاسخ: پیشگیری شامل گرم کردن قبل از ورزش، تقویت عضلات شانه، حفظ وضعیت بدنی مناسب و اجتناب از حرکات تکراری و سنگین است.